Sisällön alku

Kirjastot ja kirjastoverkot

Vaikka Muutoksen Silta on täysin uudentyyppinen yksityinen kirjasto, se ei elä tyhjiössä. Internetin välityksellä voit tutkiskella mitä erilaisimpia kirjastoja, niiden kokoelmia ja muita tietoverkkoja.

 

Kirjastot.fi-portaali

Mainio paikka etsiä tietoa, tutustua kirjastomaailmaan ja vaikka vain tarkistaa, mitä kirjastoja omalta paikkakunnaltasi löytyy on kirjastot.fi-portaali.

Kirjastot-sivulla voit etsiä erilaisia kirjastoja paikkakunnan, alan tai monen muun muuttujan avulla. Voit myös tutustua oman paikkakuntasi kirjastoihin, jotka sivusto etsii paikannustietojesi perusteella automaattisesti.

Luotettavan tiedon löytämiseen internetistä tarvitaan kriittisen lukemisen ja tiedonhaun taitoja. Näissä asioissa Kirjastot.fi voi auttaa ketä tahansa. Pikaopas tiedonhakuun käsittelee tehokkaan tiedonhaun perusteita, jotka auttavat tiedon etsimisessä niin perinteisistä tietokannoista kuin internetistä yleensä. Tiedonhaku-sivulta löytyy myös mm. Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu ja erilaisia linkkihakemistoja.

Portaalista löytyy myös omat sivunsa kirjallisuudelle ja musiikille. Voit myös tarkistaa kaikki uusimmat kirjastoalaa koskevat uutiset. Kirjastoalan ammattilaisille on tarjolla Kirjastopro-sivu.

 

Kansalliskirjasto Melinda

Melinda on kirjastojen yhteistietokanta, josta voit etsiä lähes kaikkien Suomen kirjastojen aineistoja yhdellä haulla.

Tarkennetulla haulla voit rajata hakusi todella tehokkaasti juuri niihin aineistoihin, joita olet etsimässä.

Voit myös tarkastaa, mitkä eri E-lehdet (sähköiset lehdet) ovat käytettävissä eri kirjastoissa.

 

Vaarakirjastot

Vaarakirjasto on Pohjois-Karjalan yhteinen maakuntakirjasto. Vaiheittain sen kanssa ovat alkaneet tai ovat alkamassa lähes kaikki maakunnan kirjastot, ja näin sen kirjastopalvelut saadaan yhä useamman käyttäjän ulottuville entistä laajempina.

Vaarakirjaston verkkosivuilta löydät niin aineistohaut kuin uusimmat Pohjois-Karjalan kirjastouutisetkin. Löydät myös kuvaukset eri osastoista ja aineistotyypeistä. Kirjasto tarjoaa myös muita palveluita kuin pelkästään aineiston.

 

Itä-Suomen Yliopiston Joensuun kampuksen kirjasto

Yliopiston kirjaston kokoelmat eivät ole vain opiskelijoiden etuoikeus, vaan myös muilla on oikeus ryhtyä kirjaston asiakkaaksi ja päästä tieteellisen tiedon äärelle. Asiakkaaksi halutessasi sinun tulee hankkia ylipiston kirjaston kirjastokortti. 

Itä-Suomen yliopiston kirjasto on kattava ja palvelee tietysti erityisesti Joensuussa toimivia tiedekuntia ja niiden oppilaita. Kokoelmista löytyy laaja-alaisesti uusinta tieteellistä tietoa niin kirjojen kuin sähköisten aineistojenkin muodossa.

Sähköisiä aineistoja ei voi valitettavasti käyttää ilman yliopiston verkkotunnuksia muualla kuin kirjastossa, mutta kirjastonkortin hankkinut asiakas voi käyttää sähköisiä aineistoja kirjaston verkon sisällä.

 

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Karelian kirjasto

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun kirjasto on ensisijaisesti tarkoitettu ammattikorkeakoulun opiskelijoiden käyttöön ja siksi rakennettu heidän tarpeitaan varten. Tietellisen tiedon uusiin sovelluksiin voi kuitenkin tutustua kuka tahansa: Karelian kirjasto on avoin kaikille. Voit hankkia kirjastoon lainauskortin.

Karelia AMK:n kirjaston aineistoissa on panostettu erityisesti sähköisiin aineistoihin, jotka (kuten Itä-Suomen yliopistonkin kirjaston sähköiset aineistot) vaativat kirjaston verkon ulkopuolella AMK:n tunnukset. Voit kuitenkin käyttää näitä aineistoja kirjaston omilla koneilla ja lainata fyysistä aineistoa kirjastokortilla.

 

 

Luokka 16 "Mielenterveys"

Lue lisää vinkistä! - klikkaa tästä Luokka 16 "Mielenterveys".

Duodecimin Hyvä hoito -sarjan teos Masennuksesta